Fogászati csontpótlás – synus lift

Tudnivalók a fogászati csontpótlás menetéről – EverDental Székesfehérvár

Csontpótlás, sinus lift Székesfehérvár

Azok a páciensek, akik fogimplantátumra, fogbeültetésre várnak, néha a fogászati konzultáció során azzal a problémával szembesülnek,  hogy az állkapocsukban található csontállomány nem megfelelő, ezért a fog implantátum műtéthez szükséges a csontpótlás, csontbeültetés. A fogászati csontpótlás ijesztően hangzik, de szerencsére ez nem olyan eljárás, amelytől félni kell. A csontpótlás leggyakoribb fajtáji a felső állcsonton végrehajtott sinus lift, illetve az alsó álkapocs szélesítését szolgáló laterális augmentáció, amelyek mindegyike  nagy szakértelmet igénylő, a beavatkozás ideje alatt fájdalommentes fogászati beavatkozásnak számít.

Mit jelent a sinus lift?

A sinus lift fogászati kifejezés többféle változatban él a köztudatban: synus lift, sinus lifting, sinuslift, sinusemelés.  A sinus lift arcüreg emelést jelent.

Mikor van szükség arcüregemelésre azaz sinus lift-re?

Tartós foghiány vagy fogágybetegség miatt csontsorvadás alakul ki idővel. Az arcüreg legalsó síkja és a foggyökerek csúcsa közötti csontvastagság eleve milliméterekben mérhető. Fogeltávolítás után ez a csontállomány csökkenni kezd.

A sinus lift olyan szájsebészeti beavatkozás, amellyel rendszerint a kis- és nagyőrlők feletti csontállományt növeljük, ha a felső állcsont magassága nem megfelelő, és nincs elegendő hely a fog implantátumok beültetésére.

 

A sinus lift csontpótlás menete – fogbeültetés csontpótlással

 

 • Az íny leválasztás után 0,5 cm x 1 cm-es csontablakot nyitunk oldalt az ötös és a hatos fog vonalában.
 • Az arcüreg nyálkahártyáját leválasztása után betöltjük a csontpótló anyagot, a nyálkahártya és a felső állkapocs csont közé.
 • Ha a csont magassága eléri a 6 mm-t,  akkor az implantátumokat egy fázisban be lehet tenni a csontpótló anyaggal együtt.
 • Ha kevesebb mint 6 mm a csontállomány, akkor csak a csontpótlást végezzük el. Ebben az esetben hat hónapos gyógyulási idő utána ismételt műtéttel történik az Implantátum behelyezése.

Fontos szempont, hogy van-e annyi csontmennyiség a páciens állkapcsában,  hogy az Implantátumot primer stabilitással be tudjuk helyezni. Ha igen, akkor a műtét egy fázisban elvégezhető.

Fogászati csontpótló anyagok

A legjobb csontpótló anyag a saját csont, amelyet a test több területéről lehet nyerni:

 

 • állkapocs felhágó ágából
 • csontpótlás csípőcsontból

 

Ez utóbbi műtétet az EverDental székesfehérvári rendelőjében nem alkalmazzuk, de a csípőcsontból történő csontpótlás, csontbeültetés megoldást nyújthat arra az esetre, amikor ambuláns fogászati vagy szájsebészeti praxisban nem orvosolható a probléma.

A mai korszerű csontpótlási lehetőségek közül most bemutatunk néhány általunk alkalmazott megoldást, amely kisebb műtéti megterheléssel és anyagi költséggel jár a páciens számára, mint a csípőlapátból nyert laterális augmentáció.

Bio-Oss csontpótló anyag, szintetikus csontpótló granulátum

A Geistlich Bio Oss ® szarvasmarhától származó természetes eredetű szervetlen csontmátrix, amelyből az összes szerves alkotórészt eltávolították. Természetes eredetű, ezért kémiailag és szerkezetét tekintve is nagyon hasonló az emberi ásványi csontszerkezethez.

A Bio-Oss hátránya hogy szemcsés, ezért nem szoktuk önmagában használni a sinus lift csontpótlásnál.

GUIDOR Easy-Graft – segíti a  gyors csontosodást

A másik csontpótló, amit alkalmazunk, az Easy-Graft, amely egy újszerű biológiailag teljesen felszívódó, szintetikus csontpótló anyag. Granulátumként egy u.n. biolinker anyaggal aktiválható. Így egy pasztaszerű elegyet képez, amely a testnedvekkel érintkezve percek alatt megkeményedik. A csontpótló anyag stabil, ám megfelelően porózus állagot képez.

Tudnivalók a csontpótlás után

A beavatkozás után a csontpótlás területén duzzanat alakulhat ki. Előfordulhat enyhe vérzés is. Ügyeljünk arra, hogy pár napig ne érje semmi – még fogkefe sem –  a műtét helyét. Igyekezzünk elkerülni az erős orrfújás, a tüsszentést, és nehéz súly emelését.

 

Csontpótlás utáni fájdalom

 

Maga a csontpótló műtét teljesen fájdalommentes. Az eljárás befejezése után a páciens antibiotikumot kap a fertőzés megelőzésére. Bizonyos esetekben fájdalomcsillapító gyógyszerre is szükség lehet.

 

Külső jegeléssel is segíthetünk a kellemetlen tüneteken úgy, hogy törölközőt teszünk a hűtőanyag és az arc közé.

 

A csontpótlás gyógyulási ideje

 

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a graft (csontpótló anyag) mikor forr össze a szájban lévő természetes szövetekkel. A gyógyulási idő mértéke függ többek között a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől is. Nem ritka, hogy három hónaptól akár egy évig is elhúzódik a gyógyulási folyamat. Rendszeres fogászati kontroll mellett, a fogorvos dönt arról, hogy készen áll-e a páciens az implantátumra.

 

Csontpótlás utáni étkezés

 

A csontpótló műtétet követő 24 órában kerüljük az alábbi élelmiszereket:

 

 • tej
 • tojás
 • kávé
 • tea
 • alkohol
 • fűszeres, csípős ételek

Közvetlenül a műtét után tilos a dohányzás, és lehetőleg ne vezessünk gépjárművet, amíg tart az érzéstelenítő hatása.

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben

Csontpótlás és egyéb szájsebészeti árak Székesfehérváron, az EverDentál rendelőjében

Bejelentkezés, információ

+36/30-544-4444

Fogászati magánklinika

8000 Székesfehérvár, Király sor 25.

E- mail

info@everdental.hu

Esztétikus “fehér” fogtömés

Mindenki szeret önfeledten nevetni! Az öröm, a nevetés látványa magával ragadó, főleg, ha a megcsillanó hibátlan hófehér fogak szépségével társul. Az esztétikus tömés, vagy fehér fogtömés kifejlesztésével, a fogainkban történt beavatkozások, esetleges esztétikai hibák,  tömések „eltűnnek”. Fogsorunk tökéletesen egészséges látványát kapjuk vissza.

Mit nevezünk esztétikus tömésnek?

Az eredeti fog színével azonos színű, eggyé váló, eredeti foggal összetéveszthető, azonnal használható fogtömést.

Esztétikus tömés anyaga

Az esztétikus tömés alapanyaga kompozit, amely igen jó tulajdonságai miatt váltotta le az amalgám tömést. Különböző változatai megtalálhatóak a piacon. Ahogy minden más területen, itt is szinte máról holnapra jelennek meg újabbnál újabb tömőanyagok az esztétikai fogászat alapanyagaiban.

A székesehérvári  EverDentál rendelőben a Filtek Ultimate fényrekötő kompozit nanofill tömőanyagot használjuk előnyös tulajdonságai miatt:

 • tökéletes eredményt nyújt
 • sokoldalú: két- vagy többárnyalatos fogrestaurációs technika alkalmazása mellett is megfelelő árnyalatot ad
 • magasfényűre polírozható
 • kiemelkedő fluoreszcencia jellemzi
 • színek választéka lehetőséget ad a tökéletes eredményhez
 • kiváló frontfogakra és a hátsó fogak esetében is
 • kopásállók
 • rágásállók
 • fémmentesek
 • alkalmazása kisebb és közepes fogszuvasodásnál optimális
 • nagyon erősen kötődnek a fogzománchoz
 • viszonylag könnyen javíthatóak
 • kisebb utófájdalom érzetettel járnak

Kiemelkedő tulajdonságaihoz tartozik, hogy ezzel az anyaggal  „nemcsak” betömjük a szuvas fogat, hanem lépésről lépésre építjük fel, az eredeti foghoz igazítva, annak sajátos felszínét követve. Frontfogak esetében kialakítjuk a felszín sajátságos redőzését, rágófogaknál felépítjük az anatómikus rágófelszínt, kialakítjuk a fog csücsköket. Az egyén természetes fogaira jellemző hatást, az azzal megegyező színátmenetet, a különböző színű, más-más fényáteresztő, fényvisszaverő tömőanyagokkal érjük el.

Az esztétikus fényre kötő töméshez használt kompozit összetétele

Leegyszerűsítve: kerámiarészecskékből, kerámia porból, nanoméretű részecskékből és műgyantából áll.  Alkalmazása közben kék fényre megszilárdul, kb. 15-20 mp alatt. Mivel külső részén egy kovalens kötés kialakítására alkalmas “Híd” képződik,, építhetjük tovább a fogat, amely végül egy egységet alkot. A fényre kötő kompozit tömést kisebb és közepes szuvasodás esetében alkalmazzuk. A gyökérkezelt fogak esetében fogbetétek alkalmazását javasoljuk.

 Nagyobb kiterjedésű szuvasodás esetén felmerülhet  a szendvics technika alkalmazása.

 • alsó réteg: glassionomer
 • felső réteg: kompozit
 • parapulpalis csap tömésbe helyezésével

Ebben az esetben  a nagy méretű tömések - bár kiváló minőségű anyagból készülnek -    a kötés során  zsugorodnak. A szendvicstechnikával ezt a zsugorodást csökkentjük, hogy ne legyen feszülés a fogban.

Esztétikus, vagy fehér fogtömés alkalmazásának menete - EverDental Székesfehérvár

 • Fájdalommentes kezelés érdekében, helyi érzéstelenítést alkalmazunk
 • a szuvas fog részeket fúró segítségével távolítjuk el – rövid időt vesz igénybe
 • kialakított üreget tisztítjuk, szárítjuk
 • fogfelszín  savazása, bondozása következik

(Savazás és bondozás után a kompozit gyakorlatilag nem engedi el a fogat, nem esik ki, vagy le a fogról. Ütés esetén sem.)

 • tömőanyagot rétegenként felvisszük, kialakítjuk
 • rétegenként megszilárdítjuk polimerizációs lámpával
 • pontos érintkezést kialakítjuk, színezett papírcsíkkal tesztelve

Az esztétikus tömés élettartama, ápolása

Az esztétikus tömés megfelelő szájhigiénia esetében 8-10 évig tartós.

A tartósságért viszont nekünk is tennünk kell:

 • fogmosás, napi kétszeri alkalom mellett szerencsés lenne minden étkezést követően. Amennyiben nincs módunkban megtenni akkor használjunk fogselymet, szájvizet, öblögessünk.
 • cukros, ételeket, italokat, energiaitalokat kerüljük
 • a kompozit elszíneződhet dohányzás, kávé hatására.

Esztétikus fogtömés árak - EverDental Székesfehérvár

A fényre kötő esztétikai tömés árát a székesfehérvári EverDental fogászati magánrendelőben mindig fogfelszínenként határozzuk meg, ugyanis a kezelendő fogfelszínek mennyisége egytől három felszínig terjedhet, ebből adódóan a beavatkozás anyag és munkaigénye is eltér (2-3 felszín esetén a beavatkozás idő és anyagigénye sokkal jelentősebb).

?

Esztétikus fogtömés, fehér tömés árak Székesfehérvár

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben