A fogkő eltávolítás szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni!  Az alapos szájhigiénia fontosságáról már kiskortól kezdve érdemes beszélni gyermekeinkkel, hogy felnőttként már berögzült, kialakult alapossága, igénye legyen az szájápolásra.  

A körültekintő szájápolás fontos része, a rendszeres fogorvosi ellenőrzésen való megjelenés a szükség szerinti időszakokban, de legalább évente egyszer. Fogkő eltávolítását érdemes félévente beiktatni (egyénenként változó a fogkő kialakulása).

Bátran kijelenthetjük, hogy a fogkő eltávolításának kulcsszerepe van az egészséges szájhigiénia megtartásában, fogaink egészségében. 

Mi a fogkő?

A fogkő a fogainkon megtelepedett lepedék/plakk mineralizálódott (megkövesedett) formája.  Ezt baktériumok, ételmaradékok, nyál és egyéb összetevők alkotják. Mivel a fogkő szerkezete kristályos, sokkal könnyebben telepedik meg rajta a további lepedék. 

Hol található a fogkő?

A fogkő jellemzően, az elülső fogak hátsó, nem látható részén alakul ki, idővel azonban a többi fogat is veszélyezteti.  A fogkő kialakulása nemcsak a fogíny feletti (látható) részére összpontosul. A helytelen szájápolás következményeként a fogíny alatt is lerakódik, idővel teljesen körülölelve a fognyak részét. A lepedékben megtelepedett baktériumoknak mérgező az anyagcsere végterméke, ezért gyulladások alakulhatnak ki a fogat körülvevő szövetekben. Ebből következhet később a fogínygyulladás, ha nem kezeltetjük, akkor fogínysorvadáshoz vezethet, ami egyenes út a fogak elvesztéséhez. 

Professzionális fogkő eltávolítás, fogkőleszedés Székesfehérváron

Rendelőnkben, a legújabb módszerekkel végezzük a professzionális fogkő eltávolítást.  Mitől professzionális? Nemcsak a meglévő fogkövet távolítjuk el a fogazatról, hanem megnehezítjük a további lepedék lerakódását a teljes felület polírozásával. Ezt megelőzően pedig a legújabb kifejlesztésnek köszönhetően, választható ízesítéssel végezzük a porfúvást.

Professzionális fogkő eltávolítás menete:

 • ultrahangos készülékkel fájdalommentesen eltávolítjuk a lerakódásokat, fogkövet
 • magas nyomással, apró szemcséjű sóval fújjuk át a fogakat, hogy a makacs elszíneződések is eltűnjenek (gyümölcsízesítéssel a kellemesebb szájápolásért).
 • Polírozzuk, hogy a sima felületen nehezebben tapadhassanak meg a lerakódások.
 • Permettel csökkentjük a káros csírák kialakulását.
 • Fertőtlenítő szájöblítéssel tesszük igazán komfortossá a kezelést.

Mi a kürettálás és  mikor elengedhetetlen ez a kezelés?

A fog küret, a fogágyi betegségek miatt károsodott fogak megtartását célozza:

Fogágyi betegségek:

 • ínyvisszahúzódás
 • ínysorvadás 
 • ínygyulladás
 • fogágy gyulladás

A beavatkozás a fogágy mély tisztításából áll, foganként kialakított speciális küretkanalakkal.

Nyitott paradontális küret 

Ennél a kezelésnél a fogíny alatti tasakokból távolítjuk el a fogkőlerakódást, megelőzve ezzel a csont-, és ínysorvadást, illetve a fogak elvesztését. 

A beavatkozást főként kézi műszerek segítségével végezzük. A tasakok tisztítása, kezelése elengedhetetlen. Minden tasak egy-egy lehetséges góc, amely nemcsak a szájüreg egészségét veszélyezteti, hanem lehetőséget ad a baktériumoknak, gombáknak, hogy a szervezetünkben tovább szóródjanak, letelepedjenek és ott újabb gyulladásos folyamatokat indítsanak el.

Zárt paradontális küret

Kisebb ínytasakok esetében az íny alatti fogkövet ultrahangos készülékkel távolítjuk.

Fogkőleszedés otthon!

Feltétlenül szólnunk kell az otthoni fogkő eltávolítására tett próbálkozások veszélyeiről. 

Több helyen olvashatunk a jobbnál jobb csodaszerekről, a fogkő biztos eltávolításának módszereiről: narancshéj, citrom, só, sajt, kókuszolaj, rágógumi….és sorolhatnánk.

Sajnos csalódást kell okoznunk az otthon kísérletezőknek!

A fogkő nem távolítható el házi módszerekkel! SŐT!

Fenti módszerekkel kárt tehetünk az ínyünkben, a fogzománcban és hosszabb távon fogzománcunk elvékonyodásához, fogunk elvesztéséhez vezethet.

Az ultrahangos fogkő eltávolítás ezzel szemben biztonságos, fájdalommentes óvja a fogainkat, ínyünket és elég félévente ellenőriztetni.

A fogkő kialakulása megelőzhető:

 • alapos fogmosással – ha lehet minden étkezés után (végső esetben 26 órán belül!!)
 • fogselyem használattal a fogközöknél
 • fogköz-tisztító kefével
 • nyelv alapos tisztításával –erre használatos nyelv-tisztítóval! 
 • szájöblítővel (cetilpiridinium-kloridot és domifen-bromidot tartalmazzon, ami nehezíti a foglepedék megtapadását.)