Fogfehérítés házilag, fogfehérítés otthon: citrom, szódabikarbóna…

Szerző:

 

A fogfehérítés, házilag, fogfehérítés otthon, sokkal kényelmesebb megoldás! Olcsó, és persze időt takarítunk meg, nem szükséges elmenni a fogorvoshoz.  Egy citrom, egy kis szódabikarbóna, vagy só, nem drága!  Csak bedörzsöljük vele a fogainkat és már kész is a hófehér mosoly.” 

Sorolhatnánk a további ötleteket a fogfehérítés otthoni módszereiről.

  

Fogorvosként úgy gondolom, hogy az ilyen tévedések miatt szükséges a tájékoztatás, a „fogfehérítés házilag” témakörében.

Ha a fogfehérítés ennyire egyszerű lenne citrommal, szódabikarbónával, sóval, akkor nem épült volna ki egy egész tudományág a fogászat részeként.

A fogfehérítés, mint az esztétikai fogászat egyik területe különböző módszereket kínál a fehérebb mosolyért, attól függően, hogy mi az ok, amiért sötétebb, sárgább, szürkébb, stb… a fogunk. 

Mindenre jó lenne a citrom és a társai?

Fogak elszíneződésének okai

A fogak színét befolyásolhatja:

  • öröklődés – fogzománc vastagsága, fogbél színe
  • fogfejlődés időszakában ért behatások – kismama táplálkozása, gyógyszerei, vitaminok…
  • fogelőtörés utáni időszak befolyásoló tényezői
  • külső felszínt érintő (színes italok, dohányzás!)
  • egész fogállományt érintő (gyökérkezelt fog, gyógyszerek, életkor…)

Részben az elszíneződés oka határozza meg a fogfehérítés alkalmazott módszerét a professzionális fogfehérítés területében.

Nézzük végig, hogy az otthoni fogfehérítéssel hol lehet a baj: 

Fogfehérítés házilag

  • Citrom, narancshéj, eper, paradicsom, citrusfélék: fehérítő hatásukat az erősen maró tulajdonságuknak köszönhetik. A citromsav hosszabb távon érzékennyé, fájdalmassá teheti a fogakat. A kalciumot pedig kivonja a fogakból, ami sajnos, nem pótolható. Savas hatású étel, italfogyasztása után 25-30 percig fogat sem ajánlott mosni. A savas hatás által fellazult zománcrétegben nagy kárt tudunk okozni egy gyors fogmosással.

  • Szódabikarbóna hatása: a szódabikarbóna lúgos kémhatása nagyon erős. Ha vízben feloldjuk, képes behatolni a fogzománcba. Megszüntetheti ugyan a kávé, kóla stb., miatt kialakult elszíneződést, de nagy károkat tehet a fogzománcban.

  • Só: a só szemek is, még a legapróbbak is, dörzsölés hatására szintén felkarcolják a fogzománcot, így könnyebben  megtapad rajta a lepedék. Ezt követően, gyorsabb az elszíneződés is. Ezzel a módszerrel nemhogy fehérítjük a fogainkat, hanem lehetőséget adunk a lepedék, fogkő gyorsabb kialakulásához, amelynek eltávolításához fogorvosi segítség szükséges. 

  • Hidrogén-peroxid: a hidrogén-peroxidnak fertőtlenítő hatása van, így baktérium-, és gombaölő tulajdonsággal bír.  3% -nál magasabb koncentrációban nem szabad használni, mert sérülhetnek a szájüreg szövetei. A fogfehérítéssel kapcsolatban 2011-ben uniós szabályozás korlátozza a hidrogén-peroxid használatát. Az új szabályozást a 2011/84/EU számú irányelv határozza meg.

Sorolhatnánk még az otthoni fogfehérítés ötleteit a fehérebb mosoly eléréséért.  Sajnos a pillanatnyi fehérség megtévesztő lehet. 

Összegezve az otthoni módszerek veszélyeit:

  

érzékennyé tehetik a fogainkat  

fogzománcban, ínyszövetekben nagy kárt tehetnek 

intenzívebb lepedék és fogkőlerakódás alakulhat ki

a gyors fehér mosoly helyett, fogproblémák jelentkeznek

Otthoni fogfehérítés fogorvosi segítséggel Székesfehérváron

 

 

Az orvostudomány, a technika fejlődésének köszönhetően, az EverDentál rendelőjében, Székesfehérváron, van lehetőség otthoni fogfehérítésre! Biztonságban, fogorvos felügyeletével. 

Rendszeresen visszatérő pácienseink nagyon szeretik az otthoni fogfehérítést a mi segítségünkkel, mert biztonságban érzik magukat, kényelmes, és nem kell kimozdulniuk.

 

Aki ezt a kezelést választja a mi segítségünkkel, az általunk adott/készített eszközökkel, pontos utasításokkal ellátva, otthon, pihenés közben fehérítheti fogait a kívánt szín eléréséig.  Ez a módszer nem károsítja a fogat, fogínyt, és a nyálkahártyát sem, biztonságos.

Otthoni fogfehérítés menete 

Professzionális fogfehérítés rendelőben 

Személyre szabott megoldást kínálunk fogai elszíneződésére! Keressen minket!

Szeretettel várjuk rendelőnkben!

 

Tekintse meg az EverDentál rendelő fogászati kezeléseinek árlistáját. 

Kapcsolódó téma:

Vicces ajándék fogorvosoknak