Fogászati csontpótlás – synus lift

Tudnivalók a fogászati csontpótlás menetéről – EverDental Székesfehérvár

Csontpótlás, sinus lift Székesfehérvár

Azok a páciensek, akik fogimplantátumra, fogbeültetésre várnak, néha a fogászati konzultáció során azzal a problémával szembesülnek,  hogy az állkapocsukban található csontállomány nem megfelelő, ezért a fog implantátum műtéthez szükséges a csontpótlás, csontbeültetés. A fogászati csontpótlás ijesztően hangzik, de szerencsére ez nem olyan eljárás, amelytől félni kell. A csontpótlás leggyakoribb fajtáji a felső állcsonton végrehajtott sinus lift, illetve az alsó álkapocs szélesítését szolgáló laterális augmentáció, amelyek mindegyike  nagy szakértelmet igénylő, a beavatkozás ideje alatt fájdalommentes fogászati beavatkozásnak számít.

Mit jelent a sinus lift?

A sinus lift fogászati kifejezés többféle változatban él a köztudatban: synus lift, sinus lifting, sinuslift, sinusemelés.  A sinus lift arcüreg emelést jelent.

Mikor van szükség arcüregemelésre azaz sinus lift-re?

Tartós foghiány vagy fogágybetegség miatt csontsorvadás alakul ki idővel. Az arcüreg legalsó síkja és a foggyökerek csúcsa közötti csontvastagság eleve milliméterekben mérhető. Fogeltávolítás után ez a csontállomány csökkenni kezd.

A sinus lift olyan szájsebészeti beavatkozás, amellyel rendszerint a kis- és nagyőrlők feletti csontállományt növeljük, ha a felső állcsont magassága nem megfelelő, és nincs elegendő hely a fog implantátumok beültetésére.

 

A sinus lift csontpótlás menete – fogbeültetés csontpótlással

 

 • Az íny leválasztás után 0,5 cm x 1 cm-es csontablakot nyitunk oldalt az ötös és a hatos fog vonalában.
 • Az arcüreg nyálkahártyáját leválasztása után betöltjük a csontpótló anyagot, a nyálkahártya és a felső állkapocs csont közé.
 • Ha a csont magassága eléri a 6 mm-t,  akkor az implantátumokat egy fázisban be lehet tenni a csontpótló anyaggal együtt.
 • Ha kevesebb mint 6 mm a csontállomány, akkor csak a csontpótlást végezzük el. Ebben az esetben hat hónapos gyógyulási idő utána ismételt műtéttel történik az Implantátum behelyezése.

Fontos szempont, hogy van-e annyi csontmennyiség a páciens állkapcsában,  hogy az Implantátumot primer stabilitással be tudjuk helyezni. Ha igen, akkor a műtét egy fázisban elvégezhető.

Fogászati csontpótló anyagok

A legjobb csontpótló anyag a saját csont, amelyet a test több területéről lehet nyerni:

 

 • állkapocs felhágó ágából
 • csontpótlás csípőcsontból

 

Ez utóbbi műtétet az EverDental székesfehérvári rendelőjében nem alkalmazzuk, de a csípőcsontból történő csontpótlás, csontbeültetés megoldást nyújthat arra az esetre, amikor ambuláns fogászati vagy szájsebészeti praxisban nem orvosolható a probléma.

A mai korszerű csontpótlási lehetőségek közül most bemutatunk néhány általunk alkalmazott megoldást, amely kisebb műtéti megterheléssel és anyagi költséggel jár a páciens számára, mint a csípőlapátból nyert laterális augmentáció.

Bio-Oss csontpótló anyag, szintetikus csontpótló granulátum

A Geistlich Bio Oss ® szarvasmarhától származó természetes eredetű szervetlen csontmátrix, amelyből az összes szerves alkotórészt eltávolították. Természetes eredetű, ezért kémiailag és szerkezetét tekintve is nagyon hasonló az emberi ásványi csontszerkezethez.

A Bio-Oss hátránya hogy szemcsés, ezért nem szoktuk önmagában használni a sinus lift csontpótlásnál.

GUIDOR Easy-Graft – segíti a  gyors csontosodást

A másik csontpótló, amit alkalmazunk, az Easy-Graft, amely egy újszerű biológiailag teljesen felszívódó, szintetikus csontpótló anyag. Granulátumként egy u.n. biolinker anyaggal aktiválható. Így egy pasztaszerű elegyet képez, amely a testnedvekkel érintkezve percek alatt megkeményedik. A csontpótló anyag stabil, ám megfelelően porózus állagot képez.

Tudnivalók a csontpótlás után

A beavatkozás után a csontpótlás területén duzzanat alakulhat ki. Előfordulhat enyhe vérzés is. Ügyeljünk arra, hogy pár napig ne érje semmi – még fogkefe sem –  a műtét helyét. Igyekezzünk elkerülni az erős orrfújás, a tüsszentést, és nehéz súly emelését.

 

Csontpótlás utáni fájdalom

 

Maga a csontpótló műtét teljesen fájdalommentes. Az eljárás befejezése után a páciens antibiotikumot kap a fertőzés megelőzésére. Bizonyos esetekben fájdalomcsillapító gyógyszerre is szükség lehet.

 

Külső jegeléssel is segíthetünk a kellemetlen tüneteken úgy, hogy törölközőt teszünk a hűtőanyag és az arc közé.

 

A csontpótlás gyógyulási ideje

 

Nem lehet pontosan meghatározni, hogy a graft (csontpótló anyag) mikor forr össze a szájban lévő természetes szövetekkel. A gyógyulási idő mértéke függ többek között a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől is. Nem ritka, hogy három hónaptól akár egy évig is elhúzódik a gyógyulási folyamat. Rendszeres fogászati kontroll mellett, a fogorvos dönt arról, hogy készen áll-e a páciens az implantátumra.

 

Csontpótlás utáni étkezés

 

A csontpótló műtétet követő 24 órában kerüljük az alábbi élelmiszereket:

 

 • tej
 • tojás
 • kávé
 • tea
 • alkohol
 • fűszeres, csípős ételek

Közvetlenül a műtét után tilos a dohányzás, és lehetőleg ne vezessünk gépjárművet, amíg tart az érzéstelenítő hatása.

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben

Csontpótlás és egyéb szájsebészeti árak Székesfehérváron, az EverDentál rendelőjében

Bejelentkezés, információ

+36/30-544-4444

Fogászati magánklinika

8000 Székesfehérvár, Király sor 25.

E- mail

info@everdental.hu