Gyökérkezelés Székesfehérváron

A gyökérkezelés ára – EverDental Székesfehérvár

Gyökérkezelés Székesfehérvár
gyökérkezelés

A gyökérkezelés célja, hogy megmentsük a fogat úgy, hogy az elhalt vagy a baktériumok által fertőzött fogbelet eltávolítjuk a gyökércsatornából, és megakadályozzuk  a fog és körülötte lévő szövetek továbbfertőződését. Mi történik a beavatkozás során? Tudjon meg többet az EverDental székesfehérvári magán fogászati rendelőjében végzett gyors és fájdalommentes gyökérkezelés menetéről!

 

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fogbél (pulpa dentis) begyulladt vagy elhalt. A fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom-, hő- és tapintás ingereket. A fogbél funkciói közé tartozik a dentin termelése, táplálása. A fogbélgyulladást és elhalást komolyan kell venni, nem érdemes várni a fog teljes pusztulásáig!  Nem érdemes addig halogatni a fogászati kezelést, amíg a fájdalom elviselhetetlenné válik!

 

Mikor beszélhetünk fogbél- illetve foggyökér gyulladásról?

 

A gyökérkezelés leggyakoribb oka a fogbélgyulladás.   Ez sok esetben a gyökércsúcs gyulladást, periodontális tályogot  okozhat, ami kiterjedhet az állkapocs csontra is. 

“Fogbélgyulladásnak (pulpitis) nevezik az egészséges fogbél különböző irritációkra (túl hideg, meleg, ütés, illetve szuvasodásból származó baktériumok) gyulladással reagáló tüneteit. Az irritáció fajtája, erőssége és időtartama szerint különböző pulpitiszek alakulhatnak ki. A gyulladás lefolyása eltér a szervezet más helyein jelentkező gyulladásokétól a fogbél helyzete miatt (nem táguló kemény szövetek határolják).” (Wikipedia) 

A fogbél gyulladását általában a szuvasodásból származó bakteriális fertőzés okozza. Ha a szuvasodás eléri a dentint vagy a pulpát, vagy más külső inger hatására, a szervezet többi szövetéhez hasonlóan a fogbélben védekezési reakciók indulnak be gyulladás formájában. Szerencsés esetben ez a foggyulladás reverzibilis.  Ilyenkor az időben töméssel ellátott fog  pulpája a baktériumok eltávolítása következtében megnyugszik.

 

Az irreverzibilis (nem visszafordítható)  fogbél, foggyökér gyulladás tünetei

Ha a következő tüneteket észleli, valószínű, hogy a gyökérkezelés elkerülhetetlen: 

 • Súlyos, tartós, lüktető fogfájás (különösen éjszaka jelentkezik), amely az arcba, a nyakba vagy a fülbe sugárzik
 • Fájdalomcsillapító nélkül elviselhetetlen a fájdalom
 • Elhúzódó túlzott érzékenység a hidegre és melegre
 • Ráharapás-, rágási érzékenység
 • Az arc felduzzad
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatóak az állkapocs alatt vagy a nyakban
 • Éveken át elhanyagolt esetben az elhalt fogban található baktériumok utat törhetnek a ínyen át a szájüreg irányába. ezen tályog felszakadásakor kellemetlen ízű és szagú sós folyadék ömlik a szájba egy úgynevezett fistulanyíláson keresztül
 • Szintén éveken át elhanyagolt esetben az esetlegesen kialakult arcduzzanat térfoglaló szerepe miatt légzési vagy nyelési nehézségek jelentkeznek

 

A fogbélelhalás tünetei és gyökérkezelése

Ha a fog elszürkült, érzéketlen, utalhat arra, hogy a fogbél elhalt. Hideg ingerléssel teszteljük, hogy a hirtelen hűtés hatására hogy reagál a fog. Ha a páciens nem jelez érzetet, ez annak a jele, hogy a fogbél valószínűleg elhalt. Ebben az esetben a röntgenfelvételek tanulmányozása is segítheti a diagnózis felállítását. 

Ha a hidegre reagál a fog, azt nézzük, hogy mennyi ideig húzódik el a fájdalom. Ha csak egy pillanatig tart, de ahogy elhúzzuk a hideget, automatikusan megszűnik, akkor a reverzibilis pulpitis töméssel kezelhető. Nem minden esetben jelez gyulladást a fájdalom, alkalmanként a fognyak érzékenységére is  utalhat a hideg által kiváltott reakció. Ha a hideg próbát hosszú, elhúzódó lüktető fájdalom követi, akkor a foggyulladás (pulpitis) irreverzibilis. 

A fogbélelhalás nagy fájdalommal járhat, különösen, ha a beteg nagyfokú szuvasodás ellenére sem megy fogorvoshoz.  Az elhalás bekövetkezhet a fogbél teljes egészében vagy annak csak egy körülírt területén (főleg többgyökerű fogak esetén, amikor az egyik gyökér elhalhat, míg a másik még él). 

A pulpa felelős a  fogak életben tartásáért, táplálkozásáért (mivel a fog ennek ereiből táplálkozik) Ebből következik az is, hogy ha a fogbél elhal, akkor a fog már nem lesz élő, és fertőzések vagy egyéb problémák alakulhatnak ki benne. Fogbélelhalás és fogbélgyulladás esetén is szükséges a gyökérkezelés, hogy a fogat megmentsük. 

A gyökérkezelés menete a székesfehérvári EverDental magánrendelőben

A gyökérkezelés során a  fog közepén lévő  pulpát, eret és ideget szoktuk eltávolítani, fertőtleníteni, és a fertőtlenített fogba helyezzük el a gyökértömést.

A fog gyökérkezeléséhez hány alkalom szükséges?

A gyökérkezelés lépéseinek elvégzéséhez több időpont szükséges, nem lehet egyszerre elvégezni. 

 • Az első alkalommal, amikor beül a  páciens a székbe, a fájdalomcsillapításig szoktunk eljutni.
 • Attól függően hogy mennyire gyulladt a fog,  nyitva hagyjuk, hogy  ürüljön a fogból a genny.
 • Majd végül lezárjuk a gyökeret egy ideiglenes gyógyszeres töméssel. Ez a gyökérkezelés első szakasza.
 • Második alkalommal megröntgenezzük a fogat.  A röntgenfelvétel során lehet megállapítani:
  •  hogy milyen a gyökér hossza,
  • hány gyökere van egy fognak,
  • mennyire változatosak a csatornák,
  • van-e rajta ciszta,
  • szükséges lesz rezekciós műtétre vagy sem.
 • A harmadik alkalommal az apex lokátor nevű kézi műszerrel mérjük a fogban lévő elektropotenciál különbséget. Az eszköz érzékeli ha a tűvel elég mélyre megyünk a fogban. Ez a két módszerrel: a röntgennel és az apex lokátorral pontosan meg tudjuk határozni a foggyökér hosszát. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyökércsatorna nem a gyökércsúcs végén hanem oldal irányban nyílik. A diagnózis felállítása után elkészítjük a végleges gyökértömést úgy, hogy a gyökércsatornát teljes egészében kitöltjük. Így állítjuk meg a baktériumok további elszaporodását,  és a professzionális gyökérkezeléssel a fogat is megmentjük.

Tudnivalók – gyökérkezelés után

 • Az ideiglenes tömés után kímélni kell a fogat, amíg a tartós végleges gyökértömést nem helyezzük fel.
 • Csak akkor együnk újra, ha az érzéstelenítő hatása elmúlik!
 • Ne rágózzunk ideiglenes töméssel! Kerüljük ebben az időszakban a ragacsos ételeket, dióféléket, amelyek “kiszedhetik” a fogtömést
 • Ha kiesik az ideiglenes gyökértömés, mielőbb menjünk vissza a fogorvoshoz!
 • Keressük fel újra a fogorvosunkat, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
  • a gyökérkezelt fog kopogtatásra érzékeny
  • gyökértömés után feszítő érzést tapasztalunk
  • gyökérkezelés után feldagadt az arc

A gyökérkezelt fog, amelyikből a fogbelet eltávolították, már nem fájhat, de a körülötte lévő szövetekből származhat fájdalom, ha a háttérben gyulladás áll. 

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben

Gyökérkezelés árak Székesfehérváron, az EverDentál rendelőjében

Bejelentkezés, információ

+36/30-544-4444

Fogászati magánklinika

8000 Székesfehérvár, Király sor 25.

E- mail

info@everdental.hu