Gyökérkezelés Székesfehérváron

A gyökérkezelés ára – EverDental Székesfehérvár

Gyökérkezelés Székesfehérvár
gyökérkezelés

A gyökérkezelés célja, hogy megmentsük a fogat úgy, hogy az elhalt vagy a baktériumok által fertőzött fogbelet eltávolítjuk a gyökércsatornából, és megakadályozzuk  a fog és körülötte lévő szövetek továbbfertőződését. Mi történik a beavatkozás során? Tudjon meg többet az EverDental székesfehérvári magán fogászati rendelőjében végzett gyors és fájdalommentes gyökérkezelés menetéről!

 

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fogbél (pulpa dentis) begyulladt vagy elhalt. A fogbél közvetíti az agy felé a fájdalom-, hő- és tapintás ingereket. A fogbél funkciói közé tartozik a dentin termelése, táplálása. A fogbélgyulladást és elhalást komolyan kell venni, nem érdemes várni a fog teljes pusztulásáig!  Nem érdemes addig halogatni a fogászati kezelést, amíg a fájdalom elviselhetetlenné válik!

 

Mikor beszélhetünk fogbél- illetve foggyökér gyulladásról?

 

A gyökérkezelés leggyakoribb oka a fogbélgyulladás.   Ez sok esetben a gyökércsúcs gyulladást, periodontális tályogot  okozhat, ami kiterjedhet az állkapocs csontra is. 

“Fogbélgyulladásnak (pulpitis) nevezik az egészséges fogbél különböző irritációkra (túl hideg, meleg, ütés, illetve szuvasodásból származó baktériumok) gyulladással reagáló tüneteit. Az irritáció fajtája, erőssége és időtartama szerint különböző pulpitiszek alakulhatnak ki. A gyulladás lefolyása eltér a szervezet más helyein jelentkező gyulladásokétól a fogbél helyzete miatt (nem táguló kemény szövetek határolják).” (Wikipedia) 

A fogbél gyulladását általában a szuvasodásból származó bakteriális fertőzés okozza. Ha a szuvasodás eléri a dentint vagy a pulpát, vagy más külső inger hatására, a szervezet többi szövetéhez hasonlóan a fogbélben védekezési reakciók indulnak be gyulladás formájában. Szerencsés esetben ez a foggyulladás reverzibilis.  Ilyenkor az időben töméssel ellátott fog  pulpája a baktériumok eltávolítása következtében megnyugszik.

 

Az irreverzibilis (nem visszafordítható)  fogbél, foggyökér gyulladás tünetei

Ha a következő tüneteket észleli, valószínű, hogy a gyökérkezelés elkerülhetetlen: 

 • Súlyos, tartós, lüktető fogfájás (különösen éjszaka jelentkezik), amely az arcba, a nyakba vagy a fülbe sugárzik
 • Fájdalomcsillapító nélkül elviselhetetlen a fájdalom
 • Elhúzódó túlzott érzékenység a hidegre és melegre
 • Ráharapás-, rágási érzékenység
 • Az arc felduzzad
 • Megnagyobbodott nyirokcsomók tapinthatóak az állkapocs alatt vagy a nyakban
 • Éveken át elhanyagolt esetben az elhalt fogban található baktériumok utat törhetnek a ínyen át a szájüreg irányába. ezen tályog felszakadásakor kellemetlen ízű és szagú sós folyadék ömlik a szájba egy úgynevezett fistulanyíláson keresztül
 • Szintén éveken át elhanyagolt esetben az esetlegesen kialakult arcduzzanat térfoglaló szerepe miatt légzési vagy nyelési nehézségek jelentkeznek

 

A fogbélelhalás tünetei és gyökérkezelése

Ha a fog elszürkült, érzéketlen, utalhat arra, hogy a fogbél elhalt. Hideg ingerléssel teszteljük, hogy a hirtelen hűtés hatására hogy reagál a fog. Ha a páciens nem jelez érzetet, ez annak a jele, hogy a fogbél valószínűleg elhalt. Ebben az esetben a röntgenfelvételek tanulmányozása is segítheti a diagnózis felállítását. 

Ha a hidegre reagál a fog, azt nézzük, hogy mennyi ideig húzódik el a fájdalom. Ha csak egy pillanatig tart, de ahogy elhúzzuk a hideget, automatikusan megszűnik, akkor a reverzibilis pulpitis töméssel kezelhető. Nem minden esetben jelez gyulladást a fájdalom, alkalmanként a fognyak érzékenységére is  utalhat a hideg által kiváltott reakció. Ha a hideg próbát hosszú, elhúzódó lüktető fájdalom követi, akkor a foggyulladás (pulpitis) irreverzibilis. 

A fogbélelhalás nagy fájdalommal járhat, különösen, ha a beteg nagyfokú szuvasodás ellenére sem megy fogorvoshoz.  Az elhalás bekövetkezhet a fogbél teljes egészében vagy annak csak egy körülírt területén (főleg többgyökerű fogak esetén, amikor az egyik gyökér elhalhat, míg a másik még él). 

A pulpa felelős a  fogak életben tartásáért, táplálkozásáért (mivel a fog ennek ereiből táplálkozik) Ebből következik az is, hogy ha a fogbél elhal, akkor a fog már nem lesz élő, és fertőzések vagy egyéb problémák alakulhatnak ki benne. Fogbélelhalás és fogbélgyulladás esetén is szükséges a gyökérkezelés, hogy a fogat megmentsük. 

A gyökérkezelés menete a székesfehérvári EverDental magánrendelőben

A gyökérkezelés során a  fog közepén lévő  pulpát, eret és ideget szoktuk eltávolítani, fertőtleníteni, és a fertőtlenített fogba helyezzük el a gyökértömést.

A fog gyökérkezeléséhez hány alkalom szükséges?

A gyökérkezelés lépéseinek elvégzéséhez több időpont szükséges, nem lehet egyszerre elvégezni. 

 • Az első alkalommal, amikor beül a  páciens a székbe, a fájdalomcsillapításig szoktunk eljutni.
 • Attól függően hogy mennyire gyulladt a fog,  nyitva hagyjuk, hogy  ürüljön a fogból a genny.
 • Majd végül lezárjuk a gyökeret egy ideiglenes gyógyszeres töméssel. Ez a gyökérkezelés első szakasza.
 • Második alkalommal megröntgenezzük a fogat.  A röntgenfelvétel során lehet megállapítani:
  •  hogy milyen a gyökér hossza,
  • hány gyökere van egy fognak,
  • mennyire változatosak a csatornák,
  • van-e rajta ciszta,
  • szükséges lesz rezekciós műtétre vagy sem.
 • A harmadik alkalommal az apex lokátor nevű kézi műszerrel mérjük a fogban lévő elektropotenciál különbséget. Az eszköz érzékeli ha a tűvel elég mélyre megyünk a fogban. Ez a két módszerrel: a röntgennel és az apex lokátorral pontosan meg tudjuk határozni a foggyökér hosszát. Ez különösen akkor hasznos, ha a gyökércsatorna nem a gyökércsúcs végén hanem oldal irányban nyílik. A diagnózis felállítása után elkészítjük a végleges gyökértömést úgy, hogy a gyökércsatornát teljes egészében kitöltjük. Így állítjuk meg a baktériumok további elszaporodását,  és a professzionális gyökérkezeléssel a fogat is megmentjük.

Tudnivalók – gyökérkezelés után

 • Az ideiglenes tömés után kímélni kell a fogat, amíg a tartós végleges gyökértömést nem helyezzük fel.
 • Csak akkor együnk újra, ha az érzéstelenítő hatása elmúlik!
 • Ne rágózzunk ideiglenes töméssel! Kerüljük ebben az időszakban a ragacsos ételeket, dióféléket, amelyek “kiszedhetik” a fogtömést
 • Ha kiesik az ideiglenes gyökértömés, mielőbb menjünk vissza a fogorvoshoz!
 • Keressük fel újra a fogorvosunkat, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:
  • a gyökérkezelt fog kopogtatásra érzékeny
  • gyökértömés után feszítő érzést tapasztalunk
  • gyökérkezelés után feldagadt az arc

A gyökérkezelt fog, amelyikből a fogbelet eltávolították, már nem fájhat, de a körülötte lévő szövetekből származhat fájdalom, ha a háttérben gyulladás áll. 

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben

Gyökérkezelés árak Székesfehérváron, az EverDentál rendelőjében

Bejelentkezés, információ

+36/30-544-4444

Fogászati magánklinika

8000 Székesfehérvár, Király sor 25.

E- mail

info@everdental.hu

Esztétikus “fehér” fogtömés

Mindenki szeret önfeledten nevetni! Az öröm, a nevetés látványa magával ragadó, főleg, ha a megcsillanó hibátlan hófehér fogak szépségével társul. Az esztétikus tömés, vagy fehér fogtömés kifejlesztésével, a fogainkban történt beavatkozások, esetleges esztétikai hibák,  tömések „eltűnnek”. Fogsorunk tökéletesen egészséges látványát kapjuk vissza.

Mit nevezünk esztétikus tömésnek?

Az eredeti fog színével azonos színű, eggyé váló, eredeti foggal összetéveszthető, azonnal használható fogtömést.

Esztétikus tömés anyaga

Az esztétikus tömés alapanyaga kompozit, amely igen jó tulajdonságai miatt váltotta le az amalgám tömést. Különböző változatai megtalálhatóak a piacon. Ahogy minden más területen, itt is szinte máról holnapra jelennek meg újabbnál újabb tömőanyagok az esztétikai fogászat alapanyagaiban.

A székesehérvári  EverDentál rendelőben a Filtek Ultimate fényrekötő kompozit nanofill tömőanyagot használjuk előnyös tulajdonságai miatt:

 • tökéletes eredményt nyújt
 • sokoldalú: két- vagy többárnyalatos fogrestaurációs technika alkalmazása mellett is megfelelő árnyalatot ad
 • magasfényűre polírozható
 • kiemelkedő fluoreszcencia jellemzi
 • színek választéka lehetőséget ad a tökéletes eredményhez
 • kiváló frontfogakra és a hátsó fogak esetében is
 • kopásállók
 • rágásállók
 • fémmentesek
 • alkalmazása kisebb és közepes fogszuvasodásnál optimális
 • nagyon erősen kötődnek a fogzománchoz
 • viszonylag könnyen javíthatóak
 • kisebb utófájdalom érzetettel járnak

Kiemelkedő tulajdonságaihoz tartozik, hogy ezzel az anyaggal  „nemcsak” betömjük a szuvas fogat, hanem lépésről lépésre építjük fel, az eredeti foghoz igazítva, annak sajátos felszínét követve. Frontfogak esetében kialakítjuk a felszín sajátságos redőzését, rágófogaknál felépítjük az anatómikus rágófelszínt, kialakítjuk a fog csücsköket. Az egyén természetes fogaira jellemző hatást, az azzal megegyező színátmenetet, a különböző színű, más-más fényáteresztő, fényvisszaverő tömőanyagokkal érjük el.

Az esztétikus fényre kötő töméshez használt kompozit összetétele

Leegyszerűsítve: kerámiarészecskékből, kerámia porból, nanoméretű részecskékből és műgyantából áll.  Alkalmazása közben kék fényre megszilárdul, kb. 15-20 mp alatt. Mivel külső részén egy kovalens kötés kialakítására alkalmas “Híd” képződik,, építhetjük tovább a fogat, amely végül egy egységet alkot. A fényre kötő kompozit tömést kisebb és közepes szuvasodás esetében alkalmazzuk. A gyökérkezelt fogak esetében fogbetétek alkalmazását javasoljuk.

 Nagyobb kiterjedésű szuvasodás esetén felmerülhet  a szendvics technika alkalmazása.

 • alsó réteg: glassionomer
 • felső réteg: kompozit
 • parapulpalis csap tömésbe helyezésével

Ebben az esetben  a nagy méretű tömések - bár kiváló minőségű anyagból készülnek -    a kötés során  zsugorodnak. A szendvicstechnikával ezt a zsugorodást csökkentjük, hogy ne legyen feszülés a fogban.

Esztétikus, vagy fehér fogtömés alkalmazásának menete - EverDental Székesfehérvár

 • Fájdalommentes kezelés érdekében, helyi érzéstelenítést alkalmazunk
 • a szuvas fog részeket fúró segítségével távolítjuk el – rövid időt vesz igénybe
 • kialakított üreget tisztítjuk, szárítjuk
 • fogfelszín  savazása, bondozása következik

(Savazás és bondozás után a kompozit gyakorlatilag nem engedi el a fogat, nem esik ki, vagy le a fogról. Ütés esetén sem.)

 • tömőanyagot rétegenként felvisszük, kialakítjuk
 • rétegenként megszilárdítjuk polimerizációs lámpával
 • pontos érintkezést kialakítjuk, színezett papírcsíkkal tesztelve

Az esztétikus tömés élettartama, ápolása

Az esztétikus tömés megfelelő szájhigiénia esetében 8-10 évig tartós.

A tartósságért viszont nekünk is tennünk kell:

 • fogmosás, napi kétszeri alkalom mellett szerencsés lenne minden étkezést követően. Amennyiben nincs módunkban megtenni akkor használjunk fogselymet, szájvizet, öblögessünk.
 • cukros, ételeket, italokat, energiaitalokat kerüljük
 • a kompozit elszíneződhet dohányzás, kávé hatására.

Esztétikus fogtömés árak - EverDental Székesfehérvár

A fényre kötő esztétikai tömés árát a székesfehérvári EverDental fogászati magánrendelőben mindig fogfelszínenként határozzuk meg, ugyanis a kezelendő fogfelszínek mennyisége egytől három felszínig terjedhet, ebből adódóan a beavatkozás anyag és munkaigénye is eltér (2-3 felszín esetén a beavatkozás idő és anyagigénye sokkal jelentősebb).

?

Esztétikus fogtömés, fehér tömés árak Székesfehérvár

?

Hasznos tudnivalók fogászati témában

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Milyen implantátumot használunk a fogbeültetés során?

Az EverDental rendelőjében a legjobb tudásunkkal, fájdalommentesen végezzük a beavatkozásokat. Akár beteg fogat gyógyítunk, vagy a hibátlan mosoly megvalósításán dolgozunk, bármilyen a probléma, mi a hosszú távú megoldásokban gondolkodunk. Célunk, hogy a lehetőségeket...

bővebben